BLOG - Laatste illegale marihuana mars door Montevideo

Raf Custers, Greet Brauwers

Montevideo, 10 december 2013 – De Senaat van Uruguay heeft vanavond de cannabis-wet van de regering gestemd. Enkele uren eerder is in de hoofdstad Montevideo voor het laatst voor de legalizering van cannabis betoogd. Aan de optocht namen meerdere duizenden mensen deel. Ze trokken triomfantelijk naar het Parlement. De regering kan cannabis nu in Uruguay definitief uit de illegaliteit halen.

De manifestanten kwamen bijeen op Plaza Cagancha in het centrum van Montevideo. Velen droegen groene waaiers in de vorm van het cannabis-blad mee. Van de cannabis- of hennepplant worden de roesmiddelen marihuana en hasjiesj gemaakt. Ineens schalde Peter Tosh (‘Legalize It’) uit het sound system. Het sein voor de start. De menigte stroomde de trappen van Plaza Cagancha af, de straat op, in de richting van het Palacio Legislativo, waar de Senaat over de cannabis-wet debatteerde. De wet haalt de teelt en verkoop van cannabis in Uruguay uit de illegaliteit.

 

De optocht was een initiatief van de Uruguyaanse Cannabiscoordinatie, die lang voor de legalizering van cannabis heeft geijverd. De coördinatie staat los van de politieke partijen. Ze gaat 'n cruciale rol spelen in het vervolg van het cannabis-verhaal. Haar afdelingen zullen namelijk mee zorgen voor het kanalizeren van cannabis naar de distributie-kanalen, ‘en vooral naar apotheken, omdat je die in heel het land kunt vinden’, zegt een organisator. Maar productie en distributie staan onder controle van het Cannabis-Instituut van de Uruguyaanse staat. ‘We zullen zien hoe het in de praktijk zal uitpakken’, zegt de coördinatie-man.

 

De regering wil met de wet de criminele drugshandel dwarsbomen. President Mujica zei het van het weekend nog : ‘we willen dit terrein afpakken van de drugstrafikanten’. De president drukte er ook op dat Uruguay geen drugstoerisme zal dulden. De wet laat toe dat burgers van Uruguay marihuana gebruiken, maar geen buitenlanders. De gebruikers moeten zich laten registreren, nog een schakel waarin de afdelingen van de Coördinatie meespelen.

 

De regering-Mujica wilde de wet ook dit jaar onder de voeten uit. Eind volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in Uruguay, en de regering wilde niet dat cannabis daarin een thema zou worden. Twee Uruguyanen op drie zouden immers tegen de legalizering van cannabis gekant zijn.

 

Met de cannabis-wet profileert de regering zich ook internationaal. President Mujica zei onlangs dat Uruguay met deze wet op wereldvlak vooruitloopt. Voor dat streven kreeg de regering onder andere de steun van de Open Society-stichting van de miljardair George Soros. Soros’ stichting is wereldwijd politiek actief, zogenaamd om 'open en verdraagzame samenlevingen' te promoten. Maar Soros’ verdraagzaamheid geldt vooral de vrije markt ; ze geldt niet voor socialistisch gezinde landen en regeringen.

 

‘Wij hebben niets met Soros uit te staan,’ zegt de man van Cannabiscoördinatie. ‘Er wordt trouwens gezegd dat Soros belangen heeft in Monsanto, en die groep domineert de maïs-teelt in Uruguay en een stuk van de soja-teelt. En alle soja in Uruguay is transgenetisch’. De cannabis-beweging daarentegen zweert bij organische teelt. ‘Wij gaan één soort cannabis kweken,’ zegt de co-organisator, ‘een soort waarvan het genetisch profiel perfect gekend is’. Met dat profiel kan het Cannabis-Instituut ook nagaan of er soms ‘illegale’ cannabis in het systeem binnensijpelt.

 

De politieke discussie over marihuana valt waarschijnlijk niet stil. De oppositie wil dat er een referendum over de legalizering van cannabis komt. Maar nu Uruguay’s cannabis-wet is gestemd, treedt ze normaal gesproken ergens midden 2014 in voege.